Przyprawa Solvita

30,00 75,00 

Solvita to przyprawa stworzona z myślą o zdrowej kuchni – idealna do codziennego doprawiania dań, które mają smakować prosto, naturalnie i wyjątkowo.

SKU: N/A Category:

Solvita – harmonia natury i smaku
Delikatna i zrównoważona mieszanka Solvita to subtelne połączenie soli i cukru z wyselekcjonowanymi, suszonymi warzywami – marchewką, cebulą, pasternakiem, natką pietruszki i porem – które nadają potrawom głębię oraz naturalny aromat. Całość dopełnia kurkuma, znana ze swoich szlachetnych właściwości i złocistego koloru, wprowadzając nutę ciepła i lekkości.

Produkt otrzymany przez staranne wymieszanie suszonych warzyw, ziół oraz odpowiednio dobranych składników, bez dodatku alergenów.

Solvita to przyprawa stworzona z myślą o zdrowej kuchni – idealna do codziennego doprawiania dań, które mają smakować prosto, naturalnie i wyjątkowo.

Skład

sól, cukier, warzywa suszone 12,6% (marchew, cebula ,pasternak, pietruszka nać, por), kurkuma

Inspiracja

Risotto warzywne z Solvitą i nutą kurkumy

Składniki (dla 2 osób):
• 3/4 szklanki ryżu arborio (lub innego ryżu do risotto)
• 1 średnia marchewka, pokrojona w drobną kostkę
• 1/2 pora (jasna część), drobno pokrojonego
• 1/2 cebuli, posiekanej
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżka masła
• 2 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego (ciepłego)
• 1–1,5 łyżeczki mieszanki Solvita (do smaku)
• 2 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie)
• natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. W garnku lub głębokiej patelni rozgrzej oliwę z masłem. Dodaj cebulę i por, smaż na małym ogniu aż zmiękną.
2. Dodaj marchewkę i smaż przez 2–3 minuty. Następnie wsyp ryż i mieszaj przez około minutę, aż ziarenka staną się lekko przezroczyste.
3. Dodaj 1/2 szklanki bulionu i gotuj na małym ogniu, mieszając. Gdy płyn się wchłonie, dodawaj kolejne porcje bulionu (po trochu), aż ryż będzie miękki i kremowy (ok. 18–20 minut).
4. Pod koniec gotowania dodaj przyprawę Solvita i dobrze wymieszaj.
5. Zdejmij z ognia, dodaj parmezan (jeśli używasz) i delikatnie wmieszaj.
6. Podawaj gorące, posypane świeżą natką pietruszki.

Solvita w tym przepisie zastępuje tradycyjne doprawianie solą, przyprawami i suszonymi warzywami – wystarczy jedna łyżeczka, by podkreślić smak dania w naturalny i zbalansowany sposób.